^Back To Top

  • Ekonomika

    Chystá sa konfiškácia hotovosti !

  • Politika

    Kto sponzoroval medzinárodný a národný socializmus?.

  • Sloboda

    Prečo je demokracia zlou formou vlády?

Maďarsko zaujalo odvážny postoj voči genetickému modifikovaniu semien a biotechnologickému gigantovi MONSANTO. Podľa maďarského námestníka ministerstva pre rozvoj vidieka Lajosa Bognára zničili 1000 akrov kukurice o ktorej sa zistilo, že bola geneticky modifikovaná.

Maďarsko je jednou z mála európskych krajín kde je pestovanie GMO plodín zakázané.

*pozn.respublica /na Slovensku sa s povolením vlády pestuje GMO kukurica aj repka olejná/

Podobný postoj ku GMO plodinám má aj Peru, kde boli jedlá z GMO zakázané na naslkedujúcich 10 rokov.

Planetsave tvrdí:

 1000 akrov kukurice, ktoré vyrástli z geneticky modifikovaných semien kukurcie bolo zničených po celom Maďarsku, referoval Bognár. Ďalej dodal že táto kukurica bola následne zaoraná aby sa z nej nešíril peľ. 

V Maďarsku na rozdiel od iných krajín EÚ platí zákaz sadenia GMO plodín. Podobné kontroly budú naďalej v Maďarsku pokračovať aj napriekt tomu, že obchodníci sú zo zákona povinní si overiť či ich semená sú bez GMO, dodal Bognár. Počas vyšetrovania kontrolóri našli priekopnícke produkty Monsanta medzi vysadenými GMO plodinami.

Voľný pohyb tovaru v rámci EÚ znamená, že úrady nebudú vyšetrovať akým spôsobom GMO semná do Maďarska dorazili, avšak bude sa skúmať kde by sa podobný tovar mohol nachádzať, potvrdil Bognár.

Regionálne rádio prehlásilo že dvaja najväčší medzinárodní výrobcovia poľnohosp. semien sú tiež zapletení do tejto kauzy a teda je možné, že GMO semená sú nasadené na tisíckach hektárov po celej krajine.

Väčšina lokálnych poľnohospodárov je rozhorčených od doby čo sa na túto kauzu s GMO semenami prišlo.

Sezóna je už v plnom prúde a je neskoro na to aby boli nasiate nové semená, to znamená že tohoročná úroda je stratená. A čo je ešte hrošie pre poľnohospodárov je že spoločnosť, ktorá distibuovala semená v baraňskej župe /Pécs a okolie/ je v likvidácii.  Preto, ak vôbec bude vyplatená náhrada medzinárodnými producentmi osiva, peniaze budú venované predovšetkým  veriteľom spoločnosti, skôr ako poľnohospodárom.

 

Zdroj: http://www.worldpublicunion.org/2013-05-15-NEWS-hungary-destroys-all-monsanto-GMO-corn-fields.html

 

 

Copyright © 2013. RESPUBLICA  Rights Reserved.