^Back To Top

  • Ekonomika

    Chystá sa konfiškácia hotovosti !

  • Politika

    Kto sponzoroval medzinárodný a národný socializmus?.

  • Sloboda

    Prečo je demokracia zlou formou vlády?

Vo veľkolepom diele Atlas pokrčil plecami odhaľuje Ayn Rand myšlienku boja proti tyranii, ktorú pochopí len veľmi málo libertariánov alebo anarchokapitalistov. Spôsob ako účinne bojovať proti tyranii nie je odporovať jej, no naopak úplne sa jej odovzdať.

Prví, ktorí v tomto krásnom románe pochopili dôsledky libertariánskej filozofie, boli tí najbystrejší: John Galt, Daneshold a Francisco, ako aj ich učitelia filozofie.

Dôsledkom racionálnej filozofie je okrem iných vecí aj to, že umožníte iným ľuďom zažiť dôsledky vlastných rozhodnutí.

Libertariáni na celom svete sa snažia zmeniť existujúce spoločnosti. Všetkým, ktorí to chcú počuť, by som povedal – nedokážete ich zmeniť tak, že proti nim budete bojovať. Prosím, vzdajte sa tohto boja, pretože tým nijak nepomáhate v šírení slobody, ale práve naopak – veľmi jej ubližujete.

 

Čo sa stalo napr. so Sovietskym zväzom? Skúšali komunizmus, no zistili, že ich idea nevyšla celkom tak ako zamýšľali. Nefungovalo to jednoducho z toho dôvodu, že vláda sa snažila všetko diktovať. Preto už dnes nie je každý tak horlivý za “život pre blaho spoločnosti”.

Skúsme si uviesť jeden hypotetický príklad. Čo ak by bol dnes zvolený libertarián Rand alebo Ron Paul za prezidenta USA? Čo by sa zmenilo v zmysle slobody spoločnosti z dlhodobého hľadiska?

Nuž, pokiaľ ide o situáciu verejného dlhu v USA, tak ekonomika by určite skolabovala. Ak by sa Ronove Paulove myšlienky skutočne implementovali, nastala by recesia v priebehu niekoľkých mesiacov. A recesia by to bola enormná, z dôvodu všetkých tých nahromadených chýb, ktoré za tie desaťročia politici porobili. Všetky tieto chyby by sa zrazu odhalili a ľudia by enormne trpeli. Jednoducho neexistuje spôsob, ako by sa dal splatiť dlh na úrovni 18 biliónov USD, nehovoriac o 200 biliónoch USD v nekrytých záväzkoch.

 

Takže všetci tí “kostlivci v šatníku” by zrazu vyšli von, pretože zdanlivo racionálne vec, ktorú musíte urobiť, je vyčistiť súvahy rôznych subjektov. Akokoľvek, boli by sme zrazu v obrovskej recesii, oveľa horšej ako v 30tich rokoch 20. storočia. A prišlo by to veľmi rýchlo, ak by sa skutočne implementovali libertariánske myšlienky.

 

Aká by bola asi reakcia obyvateľov USA a sveta? Nechceli by z dôvodu týchto škôd o nejakých libertariánoch a slobodných myšlienkach počuť najbližších 200 rokov!

 

Ak by boli USA osobou, jednalo by sa dnes o 87 ročného starca, s rakovinou pľúc a kardiostimulátorom, ktorého sa snažíte vyhnať z postele, aby si zabehol maratón. To nemôže fungovať. Nechajte USA zomrieť v jej smrteľnej posteli, a nechajte ľudí skúsiť si až do konca ten svoj experiment. Nechajte politikov mať si svoju cestu s USA. Neexistujete spôsob ako by ste túto mŕtvolu oživili.

 

Pri odporovaní politikom libertariáni riskujú, že ľudia si “neužijú” naplno dôsledky svojich zlých rozhodnutí. Aj každé malé dieťa sa musí na vlastnej koži presvedčiť, že keď svoju ruku položí na rozpálené kachle, tak sa popáli. My libertariáni by sme nemali proti politikom bojovať. Mali by sme ich nechať tak, alebo ich ešte podporiť v tom čo robia.

 

Ak politici povedia, že minimálna mzda má byť na úrovni 1500 €, tak by sme ich v tom mali podporiť, a zároveň vytvoriť miesto s nulovou minimálnou mzdou.

 

Ak politici povedia, že inflácia by mala byť optimálne na úrovni 2 percent, mali by sme povedať “určite!!” a vytvoriť niečo ako Bitcoin, ktorý monetárny systém okrádania ľudí eliminuje.

 

Keď politici povedia, že libertariáni sú šialení, povedzte “určite, a preto odchádzame!”. A nechajte politikov a ľudí, nech si vyskúšajú naplno dôsledky svojich rozhodnutí bez vás.

 

Nie sme tu na to, aby sme viedli boj. Nechajte realitu, nech bojuje za vás.

Libertariáni na celom svete sa snažia zmeniť existujúce spoločnosti. Všetkým, ktorí to chcú počuť, by som povedal – nedokážete ich zmeniť tak, že proti nim budete bojovať. Prosím, vzdajte sa tohto boja, pretože tým nijak nepomáhate v šírení slobody, ale práve naopak – veľmi jej ubližujete.

zdroj: http://www.menejstatu.sk/chcete-vyhrat-volte-socializmus/

 

Copyright © 2013. RESPUBLICA  Rights Reserved.